Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Voor 15:00 besteld = Vandaag verstuurd
Gratis advies? 058 - 2152530

Metaal verven tips en tricks. Stappenplan metaal schilderen

Metaal verven tips en tricks. Stappenplan metaal schilderen
Geplaatst op 30-4-2024 door Marco verfspecialist

Snel naar

Metaal verven hoe pak je dat aan

Je wilt metaal beschermen of kleur geven als professional, of als een enthousiaste doe-het-zelver die de glans van oude meubelstukken wil herstellen, het verven van metalen oppervlakken is een klus die iedereen kan. Er zijn tal van soorten metaal om uit te kiezen - van roestvrij staal tot smeedijzer en alles daartussenin - en elk type vraagt om specifieke technieken en materialen om het beste resultaat te bereiken.

Als je een metalen voorwerp overweegt of je al klaarstaat om de kwast op te pakken, zal deze gids je door het hele proces leiden, van de voorbereiding tot de laatste tips en tricks. Je leert welke metaalverf het meest geschikt is voor welk type metaal, hoe je het oppervlak moet voorbereiden voor een betere hechting en duurzaamheid, en enkele professionele tips om eventuele uitdagingen aan te pakken die zich onderweg kunnen voordoen.


Beste producten

Een van de beste producten voor het verven van metaal zijn verven die direct op metaal kunnen worden aangebracht zonder de noodzaak voor een primer. Deze producten zijn over het algemeen op thinnerbasis, wat zorgt voor een sterke hechting en een duurzaam resultaat. Een uitstekende keuze in deze categorie is de VP Platina Metaallak. Dit product onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en betrouwbaarheid, aangezien het direct op de meeste metaalsoorten kan worden aangebracht. Het biedt een hoge mate van bescherming tegen roest en verweer, terwijl het tegelijkertijd een glanzend en glad oppervlak creëert. Het gebruik van VP Platina Metaallak kan het schilderproces aanzienlijk vergemakkelijken door het overslaan van de primerfase, wat tijd en moeite bespaart. Dus, voor projecten waarbij je op zoek bent naar gemak zonder in te boeten op kwaliteit, is VP Platina Metaallak een uitstekende keuze.

VP Metaallak Semi Gloss
VP Platina Containerverf SG
VP Platina RW Metaalverf


Ontvetten en schuren voor meer hechting

Een cruciale stap voorafgaand aan het schilderen van metalen oppervlakken is het zorgvuldig ontvetten en schuren van het oppervlak. Ontvetten verwijdert vuil, vet, en andere stoffen die de hechting van de verf kunnen beïnvloeden. Dit kan gedaan worden met een geschikt reinigingsmiddel of ontvetter, gevolgd door het grondig spoelen en drogen van het oppervlak. Schuren is even belangrijk omdat het niet alleen roest en oude verfresten verwijdert, maar ook het oppervlak enigszins ruw maakt. Hierdoor kan de verf of primer beter hechten aan het metaal. Deze voorbereidingsstappen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag goed hecht en een duurzame afwerking biedt.

Aluminium verven

Aluminium verven vereist een specifieke benadering om te zorgen voor een duurzame en esthetisch aantrekkelijke afwerking. Aluminium verf is speciaal ontworpen om hechting te bieden op metaaloppervlakken, waardoor het uitermate geschikt is voor projecten waarbij aluminium geverfd moet worden. Het voorbereidingsproces omvat het reinigen van het oppervlak om olie, vuil en oxidatie te verwijderen, gevolgd door het aanbrengen van een geschikte primer die ontwikkeld is voor gebruik op metaal. Deze primer zorgt voor een verbeterde hechting en helpt om corrosie te voorkomen. Na het aanbrengen van de primer, kan de aluminium verf gelijkmatig worden aangebracht met een kwast, roller, of spuitapparatuur, afhankelijk van de grootte van het project en de gewenste afwerking. Aluminium verf biedt een hard, beschermend oppervlak dat bestand is tegen weersinvloeden, wat het een ideale keuze maakt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.


Gegalvaniseerd staal verven

Het schilderen van gegalvaniseerd staal vereist enkele specifieke stappen om te zorgen voor een goede hechting en een duurzame afwerking. Allereerst is het cruciaal om het oppervlak grondig te reinigen en eventuele vetten, oliën of vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een geschikte ontvetter of verdunde ammoniakoplossing. Daarna moet het oppervlak worden afgespoeld met schoon water en volledig worden gedroogd. Vervolgens is het aan te raden om het gegalvaniseerde staal lichtjes op te schuren met fijn schuurpapier om de verf beter te laten hechten. Hierna moet het oppervlak opnieuw worden gereinigd om schuurstof te verwijderen. Breng een primer aan die specifiek is ontworpen voor gebruik op gegalvaniseerd staal; dit verbetert de hechting van de verf en voorkomt toekomstige corrosie. Na het volledig drogen van de primer, kan de uiteindelijke verflaag worden aangebracht. Voor het beste resultaat, kies een verf die geschikt is voor buitengebruik en bestand is tegen weersinvloeden. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kan gegalvaniseerd staal succesvol worden geschilderd, wat resulteert in een mooi en duurzaam resultaat.



metaalverf

Wat te doen met roest

Een primer en aflak in een: Dit product is specifiek ontwikkeld om roest te neutraliseren en dient tegelijkertijd als een primer. Het biedt een uitstekende basislaag voor verdere verflagen, waarbij directe hechting op roestige oppervlakken mogelijk is.

Direct Over Roest Metaalverf: Een andere optie is een all-in-one metaalverf die direct op roest kan worden aangebracht. Deze verf bevat roestwerende eigenschappen en biedt een duurzame afwerking, waardoor het niet alleen de roest bedekt maar ook toekomstige roestvorming voorkomt.

Het gebruik van deze producten maakt het mogelijk om efficiënt en effectief te werken aan de restauratie van roestig metaal, zonder de noodzaak voor volledige roestverwijdering of het aanbrengen van meerdere lagen grondverf. Hiermee bespaar je tijd en zorg je voor een langdurige bescherming van je metalen items.



VP Metaallak Semi Gloss
VP Platina IJzermenie
CWS Unigrund Multiprimer


Metalen radiator verven

Voor het verven van radiatoren adviseren wij het gebruik van specifieke radiatorlak. Deze lakken worden ontwikkeld om te voldoen aan de unieke vereisten die het schilderen van warmtebronnen met zich meebrengt. Radiatorlak Hittebestendig is een product dat uitstekende prestaties levert in dit opzicht. Het is hittebestendig, wat betekent dat het niet vergeelt of bladdert onder de invloed van de warmte die radiatoren afgeven. Daarnaast heeft het een sneldrogende formule en zorgt het voor een duurzame, gladde afwerking die bestand is tegen regelmatig schoonmaken en de invloeden van stoom en vocht. Dit product is ontworpen om direct aan te brengen op de radiator, zonder de noodzaak voor een primer, en biedt een langdurige bescherming en verfrissing van het uiterlijk van uw verwarmingselementen.

Metalen container schilderen

Onze speciale containerverf is niet alleen duurzaam en slijtvast maar ook ontwikkeld om een esthetisch aangename uitstraling te geven aan jouw metalen container. Volg deze eenvoudige stappen om jouw container er weer als nieuw uit te laten zien en te beschermen voor de komende jaren.

Welke metaalverven zijn er

Er is een breed assortiment aan metaalverven beschikbaar, elk ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende metaalprojecten. Twee van de meest onderscheidende categorieën zijn verf op basis van twee componenten en de meer traditionele metaallakken en -verven.

Twee-componentenverven: Deze verfsoort is zeer geliefd in professionele toepassingen wegens zijn duurzaamheid en sterke hechting. Twee-componentenverven bestaan uit een hars en een verharder die voor gebruik gemengd moeten worden. Eenmaal uitgehard, vormen ze een zeer duurzame en chemisch resistente laag die uitermate geschikt is voor industriële toepassingen en zwaar belaste oppervlakken. Ze zijn ideaal voor metaal dat blootgesteld wordt aan extreme omstandigheden of chemische stoffen.

Metaallak en -verf: De traditionele metaalverven en -lakken zijn beschikbaar in diverse formaten en kleuren. Ze bieden een balans tussen gebruiksgemak en bescherming tegen roest en slijtage. Deze producten zijn perfect voor doe-het-zelvers en professionele schilders die op zoek zijn naar een betrouwbare optie voor het beschermen en verfraaien van metaal. De meeste van deze verven zijn ontworpen voor eenvoudige toepassing met een kwast of roller en hebben een kortere uithardingstijd vergeleken met twee-componentenverven.

Voor elk project is er een geschikte optie. Terwijl twee-componentenverven uitblinken in veerkracht en beschermingsniveau, bieden traditionele metaalverven en -lakken een eenvoudige en toegankelijke oplossing voor het schilderen en onderhouden van metalen voorwerpen en structuren.


Verfmenger.com


Koop jouw professionele verf via Verfmenger.com. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%!



Over de auteur:



Marco Postma verfspecialist


Marco

Marco is dé specialist als het gaat om verf. Met zijn jarenlange ervaring in de verfwereld heeft hij uitgebreide kennis van alles wat met verf te maken heeft, van verf kleuren tot verfproducten Marco heeft er verstand van. Marco heeft al meer dan 20 jaar ervaring en heeft meerdere certificaten aan de Sikens Academie behaald. Marco staat ook dagelijks in contact met verschillende verflaboratoria, waardoor hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen in de verfindustrie. Marco deelt zijn jarenlange ervaring met verfproducten en zijn kennis over verf in onze blogs

linked in
youtube
facebook



Aanmelden nieuwsbrief

Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Grootste assortiment van Nederland
Gratis advies? 058 - 2152530

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen