Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Voor 15:00 besteld = Vandaag verstuurd
Gratis advies? 058 - 2152530

Sikkens of Sigma verf gebruiken bij mijn klus?

Sikkens of Sigma verf gebruiken bij mijn klus?
Geplaatst op 3-1-2022 door Marco verfspecialist

Snel naar

Wat is beter? Sikkens Rubbol of toch Sigma S2U?

Sikkens of Sigma: het zijn allebei topmerken. Deze merken verschillen onderling niet veel. Ik vergelijk deze 2 merken altijd met een BMW en een Mercedes. Beide topmerken, allebei uitstekende fabrikanten. Een Mercedes rijder zal echter nooit in een BMW gaan rijden. Zo is het ook met verf. Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is. Zoals je hierboven kunt lezen, zit er weinig verschil tussen Sikkens verf en Sigma verf. Wel is het verstandig om goed te kijken welke verf je gaat gebruiken voor welk project. Moet het bijvoorbeeld kras- en slijtvast zijn? Is het kleurbehoud van belang? Hoe zit het met de droging? Wij zijn objectief en zullen jou altijd de juiste verf adviseren, dus stel altijd je vragen, als je twijfels hebt.


Wat is de juiste verfkeuze top 3 buitenlakken van Sikkens 

Wij kunnen ons voorstellen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Het is natuurlijk een hele investering, en dan wil je ook het juiste product voor de juiste prijs hebben. Wij helpen je hierbij, zodat ook jij de juiste keuze maakt. Hierbij de top 3 buitenlakken van Sikkens.Sikkens Rubbol XD High Gloss
Sikkens Rubbol SB
Sikkens Rubbol AZ


Merken

Als je op onderzoek uitgaat, dan zijn er naast huismerk- en bouwmarkt verven (Praxis, Karwei, Gamma etc) ook gespecialiseerde merken te vinden. Het is een hele opgave om de juiste merkkeuze te maken. Het gekke is dan ook nog eens dat de grote Sikkens of Sigma bijvoorbeeld, meerdere merken hebben. Bij De Verfmenger heb je keuze uit een breed scala verschillende verfmerken zoal onder andere Sikkesn, Sigma en koopmans.


Akzo

AkZO Nobel heeft meerdere merken hieronder een lijst met de merken afkomstig van AKZO.

 

 • Sikkens
 • Flexa 
 • Ceta Bever
 • Dullux
 • Hammerite 
 • Trimetal
 • AlabastinePPG

Ook PPG heeft verschillende merken. Hierbij een korte lijst met PPG producten.


 • Sigma
 • Histor
 • Rambo
 • Pro Gold
 • BoonstoppelKoopmans

Koopmans verf blijft maar groeien, deze is misschien minder bekend maar moeten we zeker de komende jaren in de gaten houden.


 • Koopmans Verf
 • Drenth Verf
 • Nelf Verf
 • Nylo CoatingsWijzonol verf

Wijzonol is een bekend en proffesioneel verfmerk, Wijzonol biedt een uitstekende selectie van hoogwaardige lakken en verven. Hoewel Wijzonol misschien een wat minder uitgebreid assortiment heeft dan andere grote verfmerken, is het toch een behoorlijk grote speler op de markt. Wat dit merk onderscheidt, is de hoge kwaliteit en duurzaamheid van de producten. Van de heldere kleuren tot de uitstekende afwerking, Wijzonol-verven bieden een prachtige afwerking voor elk oppervlak. Bovendien zijn deze verven gemakkelijk aan te brengen en bieden ze uitstekende dekking.


VP Platina

VP is een professioneel verfmerk, het acronym VP staat voor Verfmenger prof. Dit professionele merk is speciaal ontwikkeld voor zowel de doe-het-zelf markt als professionals en staat bekend onder de naam VP ('Verfmenger Prof'). Het merk biedt een breed scala aan verfproducten voor binnen- en buitengebruik. Of het nu gaat om het schilderen van muren, ramen, deuren of kozijnen, VP heeft voor ieder project de juiste verf in huis. VP platina is een producten lijn van VP deze lijn is gespecialliseerd in het maken van proffesionele coatings en lakken voor verschillende toepassingen, de dekkingskracht en duurzaamheid zijn van hoge kwaliteit. Daarnaast zijn ook de VP platina verven erg gemakkelijk aan te brengen. Kortom, met VP platina ben je verzekerd van een stralend eindresultaat!


Overige merken

Uiteraard zijn er nog veel meer verf merken verkrijgbaar, hieronder vindt u een overzicht van een aantal top verfmerken.

 • Glitsa,
 • SPS,
 • Trae Lyx,
 • Fitex,
 • Avis,
 • Verfijn.


Wat kost Sikkens of Sigma verf?

De Verfmenger adviseert vaak om voor een A-merk verf voor buitenschilderwerk te gaan. Het enige nadeel hiervan, is de hoge prijzen van 1 liter Sikkens of Sigma buitenverf. Een A-merk verf is niet 3 keer zo goed als een bouwmarktverf, maar wel veel beter. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft te schilderen en dat de glansgraad beter blijft in de loop der jaren. Doordat je minder vaak hoeft te schilderen, bespaar je niet alleen op verf maar ook in tijd, materiaal en een eventuele steiger.


Rekensom bereken of Sikkens of Sigma voordeliger is

Stel, je hebt een huis 30 jaar. Met een goede verf zul je dit huis naar verwachting 4 keer moeten schilderen. We gaan uit van 2 liter grond en 4 liter aflak. Aan tijd ben je 4 dagen kwijt. De rekensom ziet er dan als volgt uit: Sikkens rubbol xd gloss +/- € 35 keer 4 = € 140 Sikkens rubbol primer plus +/- € 25 keer 2 = € 50 Materiaal € 40 (heb nu geen steiger gerekend) Je bent hier 30 uur aan kwijt € 300 (mijn vrije tijd is zeker € 10 per uur waard :)) Totaal € 530. Waarschijnlijk zul jij jouw huis 4 keer moeten schilderen, wat dus neerkomt op: € 2120 Als je voor een DHZ-verf kiest moet je er rekening mee houden, dat de verf een levensduur heeft van zo'n 3 tot 4 jaar. Natuurlijk zitten hier altijd uitzonderingen tussen en vooral in de schaduw. We gaan voor het gemak uit van de volgende berekening: Flexa aflak +/- € 15 keer 4 = € 60 Flexa grondverf +/- 10 keer 2 = € 20 Materiaal € 30 De tijd zal ongeveer hetzelfde blijven. Het is een beetje afhankelijk van de dekking, want het kan het zijn dat er een extra laklaag nodig is, maar hier gaan we niet vanuit: € 300 Totaal € 410. Waarschijnlijk zul je jouw huis nu 9 keer moeten schilderen, wat neerkomt op: € 3690 Goedkoop is duurkoop? Je gaat dus met een goede verf zo'n 5 tot 600 besparen op de levensduur van jouw huis, wanneer je een gemiddelde woning hebt. Dit is een verschil (over 30 jaar gerekend) van minimaal € 1570. Dit is wat mij betreft altijd de moeite waard, al is het maar voor de gewonnen vrije tijd!


Laten we als voorbeeld de meest gekozen Sikkens Rubbol verf nemen. Voor een liter Sikkens Rubbol XD is bijvoorbeeld de adviesprijs in de verfspeciaalzaak €65,05. Wanneer je op internet verf koopt, krijg je daar ongeveer 40% korting op en dan is het redelijk betaalbaar. En ook een goede Sigma S2U Gloss voor buiten heb je dan voor iets meer dan 35 euro per liter. Je krijgt A-kwaliteit verf voor de prijs van een B-merk verf. Ook de Sikkens rubbol SB is bij ons zeer betaalbaar.


Dekkende verf van Sigma S2U welk moet ik dan kiezen

Om de vraag 'wat is de beste verf?' te kunnen beantwoorden, moeten we eigenlijk kijken naar de soorten verf, dus los van het merk. Je kiest voor buiten eigenlijk altijd alkydverf en geen acrylverf, want die houdt minder goed. Ook is de verwerking niet echt lekker buiten. Acryl droogt namelijk vrij snel en hierdoor kun je eventuele foutjes niet goed herstellen. Daarnaast zou ik altijd kiezen voor een dekkend systeem, want dit is beter bestand tegen zonlicht. Houtrot kan bij dekkende verf pas in een veel later stadium herkend worden. Bij het schilderwerk van die dekkende verf is wel meer werk dan een transparante beits voor een schilder, maar er hoeft pas later weer geschilderd te worden.


Beste Alkydverf Sikkens Rubbol of Sigma S2U ?

Alkydverf (of alkydharsverf) is een sterk ruikende verfsoort. Daarom wordt goed ventileren dan ook aangeraden. Het bindmiddel van alkydverf is alkydhars en dit is een kunsthars. Deze Alkydverf wordt normaal gesproken alleen buiten gebruikt. Je kunt de alkydverf iets verdunnen met terpentine om beter te schilderen. De meeste schilders werken nu nog steeds het liefst met alkydverf, vanwege het gladde resultaat en de betere dekking van alkydverf. Je ziet dat verschil ook echt als je dit naast een mindere soort afzet. De alkydverf mogen ze alleen niet meer binnen gebruiken, want alkydverf bevat te veel oplosmiddelen. Hierdoor wordt voor schilders de acrylverf geadviseerd. Voor de particulier is dit natuurlijk geen probleem. Waar je wel goed naar moet kijken als je binnen met alkydverf gaat verven, is dat je een anti-vergelende verf gaat gebruiken, zoals de Sikkens rubbol finura.

Wil je weten wat de beste Sikkens verf is voor buiten? Hierbij de top 3 Sikkens verf

Sikkens Rubbol XD High Gloss
Sikkens Rubbol SB


Hoe vaak kozijnen schilderen. Tip van de professional

Een van de meestgestelde vragen gaat over het moment van opnieuw schilderen. Sommige leveranciers beweren soms erg lange schilderintervallen tot wel 10 jaar. De praktijk is dat die meestal niet gehaald worden en dat er wat eerder geschilderd moet worden. Met de beste verf voor buiten gaat een dekkend systeem ongeveer anderhalf keer zo lang mee als een transparant systeem. Als je naar schilders luistert, dan hoor je het meeste 6 tot 8 jaar een enkeling noemt 9 tot 10 jaar. De praktijk is dat dit afhankelijk is van diverse factoren, zoals: De regenzijde; De kozijndetaillering, waterhollen onder de dorpels en geen liggende vlakke delen; Ventilatie om het huis, of dichte bebossing; Zeeklimaat of landklimaat; Ondergrond, zorg dat je een goede primer gebruikt; Onderhoud (haal er af en toe even een doekje over). Eens in de 6/7 jaar schilderen is wel het meest gehoorde en dus een gemiddeld interval, maar bij hele goede verven kan dat 1 of 2 jaar later zijn. Wees er echter wel altijd op tijd bij! Denk niet te makkelijk, ach dat doe ik volgend jaar wel even. Dan heb je namelijk de kans dat de verf de winter niet meer overleeft en heb je er alleen maar meer werk van.


Hoeveel lagen verf heb je buiten nodig voor buitenschilderwerk?

Je hebt altijd 2 lagen nodig, buiten op het hout. Geen enkel merk is goed genoeg om klaar te zijn in 1 laag, ondanks dat sommige verkopers dit beweren. Wel is het zo dat de topmerken van Sigma, Sikkens en Wijzonol in iedere kleur verkrijgbaar is. Ze worden ook altijd voor je op kleur gemaakt, dus er zijn geen standaardpotten met blauw, grijs, groen etc die klaar staan van de A-merken. In de bouwmarkt zie je die wel, maar dat is een verf van mindere kwaliteit. Hoeveel liter verf heb ik nodig? Hoeveel liter verf heb ik nodig? Dit is een veelgehoorde vraag. Voor 1 laag verf op een kozijn van 1 meter hoog bij 1 meter breed, heb je 0,07 liter verf nodig. Je rekent een kozijn dus per m², inclusief het glas als vuistregel. Een gemiddelde rijtjeswoning heeft 20 m² houtwerk aan buitenkozijnen en deuren en daarvoor is dus 1,25 liter verf nodig en 2,5 liter voor de 2 lagen die altijd nodig zijn. Met 1 liter verf kun je dus ruim 12 m² kozijn schilderen en 6 m² in 2 lagen. Zorg ook altijd dat je genoeg verf hebt, zodat je niet halverwege de klus eerst weer verf moet bestellen. Natuurlijk hebben wij een supersnelle service, maar het is niet gewenst. Ook met een eventuele steiger kan dit in de kosten lopen. Een beetje verf te veel is niet erg, hiermee kun je altijd weer stukjes bijwerken bij eventuele beschadigingen. In conclusie Je hebt voor een normale schilderbeurt, van al het buiten houtwerk, dus volgende hoeveelheid verf nodig. Let op: iedere woning is anders, dus meet altijd na om hoeveel kozijnen het gaat! 2,5 liter aflakverf 1,25 liter grondverf als alle kozijnen kaal geschuurd moeten worden (dit is lang niet altijd nodig).


High-solid alkydverf

Vanwege de hoge dosis oplosmiddelen in alkydverf, is er tegenwoordig ook high-solid alkydverf, voor plekken met minder ventilatie. Die high-solid alkydverf heeft dus een lager gehalte oplosmiddel. Het nadeel hiervan is dat het drogen van de high-solid verf langer duurt, dan bij normale alkydverf. Vanwege de wat langere droogtijd wordt er aangeraden om altijd een dag langer te wachten met een nieuwe verflaag. Daarnaast kan bij warm weer de high-solid alkydverf gaan schroeien. Het voordeel van high-solid alkydverf is dat het minder milieubelastend is dan de standaard solid verven en daar ben ik weer voor. Net als andere duurzame verbouwingen, zoals het huis isoleren.


Verf voor dakrand en boeidelen. Hierbij de beste keuze 

De verf die je kiest voor de kozijnen is dezelfde die je voor de dakrand en boeidelen kunt gebruiken. Het voordeel is dat je minder verf overhoudt en dat het echt dezelfde kleur wordt. De meeste huiseigenaren kiezen toch om de kleuren van ramen, kozijnen, eventuele luiken, dakrand en gevelbekleding hetzelfde te houden.


Verschillende kleuren in de kozijnen

En als tweede veelgemaakte keuze, zie je soms ook één net iets andere kleur voor bijvoorbeeld het raam in het kozijn. Houd rekening met de volgende tips, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan: Donkergroene kozijnen en de ramen erin wit RAL 9001 (Cremewit); Kozijnen donkerblauw en de ramen erin wit RAL 9001; Kozijnen grijs en de ramen erin wit RAL 9001; Combineer altijd een donkere met een lichte kleur; Combineer nooit een donkere en een witte kleur; De authentieke kleuren van Sikkens zijn erg mooi;


Zijdeglans of hoogglans van Sikkens of Sigma

Daarnaast kun je natuurlijk kiezen voor zijdeglans (matglans) of hoogglans. Hoe meer glans er op een verf zit, hoe makkelijker water eraf kan lopen. Dit is eigenlijk hetzelfde bij een pas gewassen auto. Hoe gladder de auto, des te sneller de druppels van de auto afrollen. Ik zou altijd kiezen voor hoogglans. Ook als je het wat minder mooi vindt, want de zijdeglansverf is gewoon wat minder duurzaam dan de hoogglansverf. Daarbij moet je de kozijnen of dakkapel dus eerder opnieuw weer gaan schilderen. Ook is hoogglans verf een stuk makkelijker schoon te maken.


Hoogglans als beste buitenverf kopen 

Alkydverf is goed toepasbaar bij bloedende houtsoorten, zowel door zijn bestanddelen als goede dekkende eigenschappen van die verf. Een nadeel van alkydhars is wel de zogenaamde donkervergeling. Daarbij verkleurt het bindmiddel door lichtgebrek, maar dit geldt vooral voor de verflagen binnenshuis waar deze op donkere plekken sneller verkleurt. Sikkens heeft hier overigens een hele mooie oplossing voor, dit is de Sikkens Rubbol Finura Satin of de Sikkens Rubbol Finura High Gloss. Ook Sigma heeft hier een product voor. Dit is de Sigma S2U Satin, want ook deze vergeelt minder in donkere ruimtes. Uit ervaring is gebleken dat dit product van Sigma toch net wat minder functioneert als de Sikkens producten.


Beste Sikkens verf van dit moment 

Terug naar de beste verf voor buiten van de A-merken. Wat is nu bijvoorbeeld de beste Sikkens buitenverf? Moet die echt 65 euro in de bouwmarkt kosten, terwijl een eigen merk verf de helft kost? En waarom kunnen zij ook niet een hele goede verf maken? Bas vindt eigenlijk dat er tussen de beste verven van de topmerken weinig verschil zit, ook al zal hij dit op zijn werk niet vertellen natuurlijk. Ze kijken goed naar elkaar hoe ze de verf maken en zorgen vaak voor erg gelijkwaardige kwaliteiten.


Voordelige buitenverf van Sikkens of Sigma

Ik denk dat de beste prijs-kwaliteitsverhouding toch de Sikkens Rubbol XD High Gloss is. Zoals eerder gezegd: extreem duurzaam en makkelijk verwerkbaar. Dit is niet voor niets ons best verkochte product.


Sikkens of Sigma online bestellen

Niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat ik weinig tijd heb om te schilderen. Gelukkig hoeft een goede verf van Sikkens en Sigma niet de prijs te kosten die de bouwmarkt ervoor vraagt. Bij ons kun je alle beschreven producten, zowel Sikkens als Sigma, voor een mooie prijs online bestellen. Ook kunnen wij super snel leveren met onze same day delivery service


Verf Kopen van Sikkens of Sigma 


Met Ideal kun je altijd veilig verf of schilders benodigdheden kopen op onze website. Wij geven ook graag advies . Je bent natuurlijk ook van harte welkom bij ons in de verfzaak. Voor handige tips kun je natuurlijk terecht op onze webshop.

Besparen op verf van de topmerken 

Kies voor de beste verf voor het beste resultaat. Wij hanteren lage prijzen, doordat wij groot inkopen en geen dure panden hebben. Logistiek werken wij zeer efficiënt. Onze marges zijn ook een stuk kleiner als bij de meeste verfwinkels.


Verfmenger.com

Koop jouw professionele verf via Verfmenger.com. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%!


Over de auteur:Marco Postma verfspecialist


Marco

Marco is dé specialist als het gaat om verf. Met zijn jarenlange ervaring in de verfwereld heeft hij uitgebreide kennis van alles wat met verf te maken heeft, van verf kleuren tot verfproducten Marco heeft er verstand van. Marco heeft al meer dan 20 jaar ervaring en heeft meerdere certificaten aan de Sikens Academie behaald. Marco staat ook dagelijks in contact met verschillende verflaboratoria, waardoor hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen in de verfindustrie. Marco deelt zijn jarenlange ervaring met verfproducten en zijn kennis over verf in onze blogsTags: sikkens sigma

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Grootste assortiment van Nederland
Gratis advies? 058 - 2152530

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen