Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Voor 15:00 besteld = Vandaag verstuurd
Gratis advies? 058 - 2152530

Schutting schilderen of schutting beitsen | Tips van de pro

Schutting schilderen of schutting beitsen | Tips van de pro
Geplaatst op 21-1-2023 door Marco verfspecialist

Snel naar:


Schutting schilderen of schutting beitsen | Tips van de pro

Het eerste wat vele tuinbezitters lijken te vergeten wanneer ze hun schutting beitsen, is dat deze blootgesteld is aan alle weersomstandigheden. Van regen tot brandende zon, de buitenomgeving kan genadeloos zijn. Beitsen vormt een beschermende laag die het hout beschermt tegen UV-stralen, vocht en schimmels. Het kan de levensduur van je schutting verlengen en dat betekent minder onderhoud op de lange termijn. En dat betekent weer meer tijd om te genieten van je tuin! Wij beschrijven waarom je beter een beits kunt gebruiken dan een verf, ook geven wij handige tips voor het beitsen van een schutting.

Schutting schilderen of beitsen?

Wanneer je voor de keuze staat of je jouw schutting moet schilderen of beitsen, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze behandelingen het hout beïnvloeden. Schilderen wordt vaak gezien als de snelle en eenvoudige manier om kleur en bescherming te bieden, maar het heeft een significant nadeel. Verf creëert een afsluitende laag over het hout, wat bij hardhouten kozijnen en prima oplossing is maar het hout niet laat ademen. Dit kan leiden tot problemen met vocht, waarbij eventueel vocht opgesloten raakt in de schutting, met als mogelijk gevolg houtrot en een verkorte levensduur van de schutting.

Beitsen daarentegen is vochtregulerend. Het geeft niet alleen kleur en bescherming, maar laat het hout ook ademen. Hierdoor kan eventueel vocht dat in het hout trekt, ook weer verdampen. Dit vermindert de kans op vocht problemen aanzienlijk en verlengt de levensduur van de schutting. Kortom, terwijl verf een snelle esthetische oplossing biedt, biedt beitsen een duurzamere bescherming voor je schutting door het hout gezond te houden. 


Wat is beter beits of verf en wat zijn de voordelen van beits

Hier kunnen we heel kort over zijn. Je gebruikt voor een schutting altijd een beits. De verwarring ontstaat doordat je beits ook wel beitsverf noemt, in werkelijkheid zijn dit 2 totaal verschillende producten met andere eigenschappen. Een beits is namelijk impregnerend en vochtregulerend. hierdoor kan eventueel vocht altijd weer uit het hout komen en gaat de beits ooit bladeren. Ook het impregeren is erg belangrijk bij kaal hout, doordat de beits (vaak verdund) diep in het hout trekt is de kans op houtrot een stuk kleiner, de beits beschermd namelijk van binnen uit. (verf of lak is een laagje op het hout)  Als we dan toch tips mogen geven dan is de Koopmans Perkoleum misschien wel de meest duurzame beits. Mocht je echt een ruwe afwerking hebben? Dan adviseren we de Koopmans Ecoleum.

 • Vochtregulerend 
 • Impregnerend
 • Elke mogelijke kleur
 • Mat, zijdeglans of hoogglans
 • Ultime bescherming


Advies van de professional top 3 schutting verf

Het is heel simpel, ben je op zoek naar de beste beitsverf dan kom je uiteindelijk uit bij de Koopmans Perkoleum of Koopmans Ecoleum voor het beste resultaat. Ons advies is dan ook altijd om de schutting te beitsen met een professionele beits.


Koopmans Perkoleum Hoogglans Dekkend
Koopmans Perkoleum Hoogglans Transparant
Koopmans Ecoleum Zwart

Wat voor verf op schutting?


Wij adviseren voor een ruwe schutting een impregnerdende beitsverf zoals de Koopmans Ecoleum. Met de vraag wat voor verf op schutting zijn de mogelijkheden oneindig. Wij kunnen alleen de beste producten adviseren en in de juiste kleur mengen zodat uw schutting weer optimaal beschemd is tegen weer en wind!

Is schuren nodig voor ik mijn schutting ga beitsen

Dit is afhankelijk van het product, sommige producten kunnen direct op de schutting zonder te schuren. Uiteindelijk wil je zo snel mogelijk je schutting schilderen zonder te schuren. Het juiste product hiervoor is de Koopmans Ecoleum, let wel op dat dit alleen kan op ruwe en onbehandelde zachte houtsoorten. Ecoleum is verkrijgbaar in 11 prachtige kleuren, hierbij een overzicht van de dekkende en transparante Ecoleum kleuren

 • Koopmans Ecoleum Zwart
 • Koopmans Ecoleum Donkergroen
 • Koopmans Ecoleum Donkerbruin 
 • Koopmans Ecoleum Zwartbruin
 • Koopmans Ecoleum Teak
 • Koopmans Ecoleum Grenen
 • Koopmans Ecoleum Ecogroen
 • Koopmans Ecoleum Lichtgrijs
 • Koopmans Ecoleum Donkergrijs

Ecoleum laat de hout structuur mooi behouden en is slechts in 1 laag af te werken. Ideaal toch!!

Is 1 keer beitsen genoeg?

Meesta moet je 2 keer beitsen. Er is echter een product waarbij 1 keer beitsen voldoende is. Dit kan met de Koopmans Ecoleum, dit product impregneerd en geeft kleur aan de schutting in slechts 1 laag. 

Hoe moet je een schutting beitsen of verven | 4 handige tips


Een schutting beitsen of schilderen is niet moeilijk en kan eigenlijks elke klusser. Hierbij de handige stappen voor het opnieuw kleurgeven van een schutting.
 • Verwijder alle alg en groene aanslag met een anti groen 
 • Schuur de schutting (niet nodig met Koopman  Ecoleum) 
 • Breng de eerste laag beits verdund aan (bij kaal hout)  
 • Breng de laatste laag onverdund aan (Koopmans Ecoleum is slechts 1 laag nodig) 

Waarom moet ik mijn schutting beitsen?

Schutting beitsen doe je om het hout te beschermen tegen weer en wind, daarnaast zorgt het er ook voor dat de schutting niet gaat vergrijzen. Kies je ervoor om je schutting niet te beitsen? Dan zal de levensduur korter zijn en je sneller een nieuwe schutting moet plaatsen. Dit is vooral het geval bij de zachtere houtsoorten douglas en grenen.

Meestvoorkomende schutting kleur

De meest voorkomende kleur voor het beitsen van een schutting is nog altijd zwart. Dit is niet zonder reden; zwart biedt een tijdloze, elegante uitstraling en kan zowel moderne als traditionele tuindesigns complementeren. Wij hebben een ruim assortiment aan zwarte schutting beitsen beschikbaar, van diep mat tot glanzend, om aan al je esthetische wensen te voldoen.

Naast zwart zijn ook kleuren als antraciet erg in trek. Antraciet biedt een iets lichtere toon dan zwart maar behoudt nog steeds die diepe, rijke uitstraling die veel huiseigenaren zoeken. Het is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar iets unieks, maar toch binnen de grenzen van stijlvolle terughoudendheid wil blijven. Of je nu kiest voor de stoere uitstraling van zwart of de subtiele elegantie van antraciet, onze collectie beitsen biedt de perfecte afwerking voor jouw schutting.

Welke glans voor mijn schutting

Bij het kiezen van de ideale glans voor een schutting speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Echter, tegenwoordig neigt de voorkeur sterk naar een matte afwerking. Matte beits laat de natuurlijke textuur van het hout naar voren komen en past goed bij de buitenomgeving, waar het reflecteren van zonlicht minimimaal is. Dit zorgt voor een meer natuurlijke en rustieke uitstraling, die goed aansluit bij de hedendaagse tuinontwerpen.

Zijdeglans was vroeger de populaire keuze. Het biedt een subtiele glans die iets meer opvalt dan mat, zonder overweldigend te zijn. Zijdeglans kan de kleuren en de structuur van het hout verrijken, waardoor de schutting een verzorgde uitstraling krijgt. Het is nog steeds een geweldige keuze voor diegenen die een balans zoeken tussen matte en glanzende afwerkingen.

Hoogglans afwerkingen komen bijna niet voor bij schuttingen. Hoewel hoogglans een luxueuze, scherpe look kan geven en uitstekend is in het afstoten van water, kan het in buitenomgevingen onpraktisch zijn vanwege de sterke reflectie van zonlicht en het meer zichtbaar zijn van onvolkomenheden.

Kiezen voor mat betekent dus kiezen voor een tijdloze, natuurlijke uitstraling die de schoonheid van je tuin complementeert zonder af te leiden. Het past bijna bij elke stijl van tuinontwerp en is onderhoudsvriendelijk, waardoor het een populaire keuze is voor veel tuineigenaren.

Schutting palen beschermen in de grond

Voor het effectief beschermen van schuttingpalen die direct in de grond worden geplaatst, is het pelangrijk om deze te behandelen met een speciale coating. Deze behandeling is van toepassing omdat de palen, eenmaal in contact met het grondwater, aanzienlijk kwetsbaarder zijn voor verrotting. Verrotting kan de structuur en de levensduur van de gehele schutting ernstig ondermijnen. Daarom raden wij sterk aan om gebruik te maken van een ijzermenie of een specifieke paalbeschermer. Deze producten bieden een effectieve barrière tegen vocht en voorkomen daarmee dat het hout gaat rotten. Zeker gezien het feit dat de schuttingpalen het fundament vormen van de schutting, is een dergelijke bescherming van onschatbare waarde voor het behoud van zowel de esthetiek als de structurele integriteit van de schutting op de lange termijn.


Verfmenger.com


Koop jouw professionele renovlies via Verfmenger.com. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%!

Over de auteur:Marco Postma verfspecialist


Marco

Marco is dé specialist als het gaat om verf. Met zijn jarenlange ervaring in de verfwereld heeft hij uitgebreide kennis van alles wat met verf te maken heeft, van verf kleuren tot verfproducten Marco heeft er verstand van. Marco heeft al meer dan 20 jaar ervaring en heeft meerdere certificaten aan de Sikens Academie behaald. Marco staat ook dagelijks in contact met verschillende verflaboratoria, waardoor hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen in de verfindustrie. Marco deelt zijn jarenlange ervaring met verfproducten en zijn kennis over verf in onze blogs

linked in
youtube
facebookAanmelden nieuwsbrief

Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Grootste assortiment van Nederland
Gratis advies? 058 - 2152530

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen