Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Voor 15:00 besteld = Vandaag verstuurd
Gratis advies? 058 - 2152530

Welke kwast voor muurverf gebruiken?

Welke kwast voor muurverf gebruiken?
Geplaatst op 18-1-2022 door Marco verfspecialist

Snel naar


Welke kwast voor muurverf gebruiken

Welke kwast voor muurverf gebruiken? De keuze van de kwast is erg belangrijk, misschien wel net zo belangrijk als die van de verf! Gebruik je een professionele verf, dan kun je beter ook een professionele kwast gebruiken voor een optimaal resultaat.


Acrylkwast vor muurverf

Acrylkwasten voor muurverf hebben speciafieke eigenschappen. Kies de juiste kwast voor muurverf of latex. 

 • Synthetisch
 • Optimale afgifte
 • Optimale opname
 • Streeploos
 • Zijn wat stugger
 • Meestal niet zwart


Mixvezelkwast voor muurverf

Mixvezels kwasten hebben speciafieke kenmerken. Het is mogelijk maar mixvezel is niet ideaal.  

 • Mix van vezels
 • Optimale afgifte
 • Opname iets minder
 • Streeploos
 • Soepel
 • Meestal gekleurd


Wegwerpkwast voor muurverf

Wegwerkkwasten zijn voor eenmalig gebruik. Deze kwasten gebruik je voor een kleine eenmalige klus.  

 • Synthetisch
 • Verliezen haren
 • Eenmalig gebruik
 • Matige kwaliteit
 • Goedkoop
 • Meestal blauwDe keuzes die je moet maken

Je zult misschien in de bouwmarkt direct op de juiste stelling aflopen, maar welke kwast kun je nu eigenlijk voor muurverf gebruiken? Er zijn diverse indicaties voor de beste kwast:

 • Synthetisch vezel
 • Chinees varkenshaar
 • Steel
 • Bus
 • Woeling

Synthetisch vezel

De synthetische kwast. Door jarenlang onderzoek hebben we nu de ideale handgemaakte professionele patentpuntkwast met gewaxte steel vervaardigd. De haren bestaan uit een mix van gemodificeerde polyestervezels, zoals de Copenhagen Pro en Flensburg Platinum.

De vezels vormen gezamenlijk een kunstmatige bles en zijn zeer zacht aan de bovenzijde. Daarbij hebben ze een veerkracht, die de vergelijking met die van varkenshaar moeiteloos doorstaat. De haren zijn reeds bolgezet voor het besnijden en voor precisiewerk op kleinere oppervlakken, zoals o.a. kozijnen en randen. Met deze kwast waarborgen wij de kwaliteit die jij gewend bent van onze kwasten.

De vezels zorgen voor een gecontroleerde afgifte van de verf, zonder indroging van de verf in de vezels. De vezels sluiten zich mooi in de verf; ook als ze na gebruik in het water worden bewaard en gaan niet “tulpen”. Dat is het zogenaamd wijd staan, wat bij varkensharen kwasten gebeurt als ze in het water worden bewaard.
De Copenhagen Pro acryl is alleen bestemd voor acrylverf de Flensburg platinum is een meer allround kwast, die ook te gebruiken is bij alkydverf. Deze kwast is onze bestverkochte kwast en van gebruikers krijgen wij uitstekende recensies terug.

VP All-round Synthetische Kwast
Copenhagen Prof Synthetische kwast

Kwast van Chinees varkenshaar

Een zeer belangrijk kwaliteitsaspect van de kwast wordt bepaald door de manier, waarop de haren in de kwast worden gezet. Om de ronde vorm te maken in de punt van de kwast, worden de haren rondgezet in de bus. Hiervoor worden speciale mallen (kokers) gebruikt, waarbij de haren op de kop erin worden gezet (met de wortels naar boven).
Hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van de bles van de varkenshaar en wordt er voorkomen dat de waardevolle bles in het productieproces (gedeeltelijk) wordt afgeschoren. De Copenhagen kwast is de enige kwast, waarbij de haren aan hun uiteinde niet worden afgeschoren.

De bles bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de mate van verfopname en -afgifte van de kwast, tijdens het schilderen. De prettige eigenschap van varkenshaar is dat de bles tijdens gebruik steeds verder inslijt, waardoor de kwast eigenlijk steeds prettiger gaat schilderen.

Wij hebben naast onze Copenhagen Gold kwast ook ons eigen merk Flensburg Gold. Deze kwast heeft dezelfde kwaliteiten en kenmerken als de Copenhagen Gold kwast. Ook over dit product krijgen wij zeer goede recensies van onze schilders.
Deze kwasten zijn echter alleen geschikt voor alkydverf. Doordat de varkenshaar een beetje vettig is, stoot dit de watergedragen verf af. Hierdoor is de verfopname veel minder, dus houdt dit in gedachten, wanneer je op zoek gaat naar welke kwast je voor muurverf moet gebruiken!

VP Gold Mix Kwast
Anza Diamond Classic Rond Kwast

Steel van de kwast


De wat duurdere producten hebben een gewaxte houten steel van beukenhout. Deze houtsoort heeft als eigenschap dat het zeer robuust is en prettig in de hand ligt. Zie je bijvoorbeeld een plastic steel, dan gaat het bijna altijd over een wat goedkopere kwast

Bus van de kwast

De volledig afgesloten dop van de kwast is zodanig gemaakt, dat hij naadloos aansluit op de steel. Hierdoor is er geen rand voelbaar bij het vasthouden van de kwast. Twee-componentenlijm zorgt voor een goede hechting van de haren onderling en in de bus. Hierbij is de samenstelling van de lijm zeer belangrijk om te zorgen voor een juiste uitharding en juiste doordringing in de haren. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de mate van haaruitval, tijdens het schilderen. Dit laat ook direct zien of je te maken het met een kwaliteitskwast of een wat goedkopere kwast. De goedkopere kwast zal een plastic bus hebben of een ijzeren zonder een woeling.


Woeling van de kwast

In beide gevallen wordt er extra veerkracht meegegeven aan de kwasten, ondanks het feit dat de bezetting uit lange haren bestaat. Na slijtage kan de woeling verwijderd worden en beschikt men weer over het juiste formaat, veerkrachtige kwast. Bij katoenen woeling kan deze ook gedeeltelijk verwijderd worden. Kunststof woeling verwijder je in een keer. De woeling biedt in beide gevallen een langere levensduur.


Het schoonmaken van de kwast

Wanneer je weet welke kwast voor muurverf je moet gebruiken, dan wil je natuurlijk ook weten hoe je deze in optimale conditie houdt. Er zijn verschillende manieren om een kwast te reinigen, waaronder:

 • Met oplosmiddel (terpentine);
 • Met wasverzachter;
 • Met azijn;
 • Kwastenreiniger.
 • Kwasten schoonmaken met oplosmiddel
 • Bekijk hier alle kwastenreinigers


Veeg de verfkwast af aan een doek of een stuk keukenrol om zoveel mogelijk verf te verwijderen. Als je het overtollige verf van de kwast afveegt, maakt dit het schoonmaken straks een stuk gemakkelijker. Gebruik het juiste oplosmiddel om de kwast af te spoelen. Je kunt ook gewoon de resten vies oplosmiddel, die je bij het schilderen gebruikt hebt, pakken. Schenk het oplosmiddel in een kom of emmer en haal je kwast hier voorzichtig een paar keer doorheen, zodat de verf loslaat. Je kunt de verf ook aan de zijkanten of aan de bodem van de kom of emmer afvegen. Dit zijn de oplosmiddelen, waaruit je kunt kiezen:

Gebruik terpentine voor verf op alkyd; Gebruik water voor verf op waterbasis, zoals acrylverf, verf op waterbasis of latexverf. Evenals de meeste soorten witte lijm en houtlijm; Gebruik spiritus voor schellak; Kijk op het etiket van je verf als je niet zeker weet welke soort verf je hebt. Op het etiket staat ook vermeld welk oplosmiddel je moet gebruiken. Veeg de verfkwast nogmaals af aan een doek om eventuele restjes oplosmiddel te verwijderen. Je kunt deze stap overslaan als je water hebt gebruikt om je kwast mee schoon te maken.

Spoel de kwast af onder een stromende kraan. Je kunt daarbij de borstelharen tussen je vingers wrijven, maar wees wel voorzichtig als je een kwast met marterhaar hebt.
Schud of veeg het water uit de kwast, wanneer deze helemaal schoon is. Breng de haren weer in de juiste vorm en berg de kwast dan rechtop op in een potje, zodat de haren niet ombuigen, wanneer ze helemaal droog zijn.


Kwasten schoonmaken met wasverzachter

Veeg het overtollige verf van de kwast af. Veeg de kwast af aan een doek of een stuk keukenrol om zoveel mogelijk verf te verwijderen. Los een halve kop wasverzachter op in ongeveer 4 liter water. Dit mengsel helpt om de verf los te weken van de haren, zodat de verf er zo vanaf glijdt. Beweeg je kwast door het mengsel heen. Doe dit enkele seconden, totdat je de verf van de kwast af ziet komen. Schud het overtollige mengsel uit de kwast. Breng de haren weer in vorm en zet de kwast rechtop neer om te drogen.


Kwasten schoonmaken met azijn

Hiermee maak je een verfkwast met aangekoekte harde haren weer helemaal schoon. Laat de kwast een uur in azijn weken. Kijk dan of je de haren weer terug in vorm kunt buigen. Lukt dit niet, laat de kwast dan nog een uur weken. Leg de kwast in een oude pan neer en bedek de kwast met azijn. Zorg ervoor dat de haren van de kwast helemaal met azijn bedekt zijn. Zet de pan op je fornuis en breng de azijn aan de kook. Laat de pan met de kwast en de azijn enkele minuten sudderen. Haal de kwast uit de pan en laat deze afkoelen. De kwast zal eerst erg heet zijn, dus wees voorzichtig met aanraken. Kam de haren van de kwast. Je kunt je vinger of een oude kam gebruiken. Begin op de plek waar de haren van de kwast vastgemaakt zijn aan de steel en kam dan naar buiten toe om de losgeweekte verf te verwijderen. Ga hiermee door, totdat alle harde stukken verf losgekomen zijn.

Spoel de kwast af. Wanneer je de verf losgemaakt hebt, spoel je de kwast af onder een stromende kraan om zo de verf weg te wassen. Herhaal het proces, indien nodig. Het kan zijn dat je de kwast nog een keer in azijn moet koken, en de haren nog een keer door moet kammen, om ze weer in vorm te brengen. Laat de verfkwast drogen. Zet de kwast rechtop in een jampot en breng de haren weer in vorm.


Schoonmaken met kwastenreiniger

Verwijder de metalen afdichting onder de dop voorzichtig. Schenk kwastenreiniger in een glazen pot of metalen blik (niet in plastic). Doop de kwast geheel in de kwastenreiniger, laat 3 minuten inwerken en masseer de haren. De kwast in een doek goed uitknijpen en naspoelen met water.


Kwasten schoonmaken met Clean and Go

Milieuvriendelijk: kwasten niet meer onder de kraan uitspoelen
Welke kwast voor muurverf gebruiken, heb je het uitgevonden? En hoe reinig je die dan op milieuvriendelijke wijze? Door Clean and Go te gebruiken is de milieubelasting minimaal. Immers, je hoeft de kwasten niet meer onder de kraan uit te spoelen of niet meer voortijdig weg te gooien. Het beste is om, wanneer je met synthetische kwasten werkt, de Clean and Go te vullen met Go!Paint Brush Cleaner (voor watergedragen verfsystemen verdunnen met water).
Wanneer je schildert met varkensharenkwasten, afhankelijk van verfsystemen, de Clean and Go vullen met water of een laagje terpentine. En wat zeer belangrijk is voor de schilder: de tijd die men kwijt is met schoonmaken is minimaal. Bij het uitspoelen onder de kraan komen er grote hoeveelheden verontreinigd spoelwater in het milieu terecht. De restanten van ons systeem, na maanden intensief gebruik, zijn een zakje met opgedroogde verfresten (drab) en redelijk schoon spoelwater!


Hoe kan ik het beste kwasten bewaren?

Heb je ontdekt welke kwast voor muurverf het meest aantrekkelijk is? Dan is het tijd voor het opslaan van je tools. Voor het bewaren van kwasten zijn er twee mogelijkheden. Het bewaren voor een lange tijd en voor een kortere tijd, zoals een nacht.

Korte tijd kwasten bewaren

Verpak je kwasten in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. De volgende dag zijn je kwasten nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven. Wil je ze voor ietsje langer bewaren? Strijk ze dan zoveel mogelijk af met een doek en zet ze in een laagje water. Op deze manier zijn de kasten tot vele dagen later meteen gebruiksklaar.

Lange tijd je kwasten bewaren

Wanneer je het schilderen voor een langere periode wilt onderbreken, veeg de verf dan oppervlakkig van de kwast met een doek en zet de kwast een nachtje in een kwastenbox gevuld met rauwe lijnolie. Lijnolie is te koop bij de verfspeciaalzaak. Als je de kwast eruit haalt, veeg je de overtollige olie af met een niet stoffige doek. Daarna kun je er zo weer mee schilderen.

Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder staan, en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant, als je weer gaat verven.

Hulpmiddelen / Bewaarhouder

Stop met weggooien: zet kwasten direct weg in kwastengel
Kwastenverzorging begint natuurlijk met het schoonmaken van je kwasten en daarna het goed opslaan van je kwasten. Het verzorgen gebeurt al heel lang en vele schilders hebben hun eigen methode ontwikkeld. Echter de formulering van verfsystemen is door de nieuwe wetgeving sterk veranderd, waardoor je je kwasten ook op een andere manier moet schoonmaken en opslaan.

Met name de nieuwe generatie verven veroorzaakt problemen, omdat ze heel snel aandrogen in de kwastharen. Wij hebben een technische kwastengel ontwikkeld, waarin je je kwast weken, maanden (en nog langer) kunt opslaan. De gel sluit de kwastharen volledig af van de buitenlucht en stopt daarmee het lucht aandrogende proces dat de kwastharen hard maakt. De formulering van de gel is dusdanig, dat het milieuvriendelijk is en niet schadelijk voor jou, de schilder. Dat is nog eens handig om te weten, in jouw zoektocht naar welke kwast je het beste voor muurverf kunt gebruiken!

Go!Paint Store And Go Bewaarhouder
Go!Paint Clean and Go
Go!Paint Roll and GO SStore and Go houdt alle kwasten in perfecte conditie

Tips voor wanneer je weet welke kwast voor muurverf je gebruiken kunt:

 • Voor kwasten gebruikt met alle soorten watergedragen en oplosmiddelhoudende verven;
 • De kwasten kunnen direct in de gel geplaatst worden;
 • Sluit de kwastharen af van de buitenlucht;
 • Zorg ervoor dat de kwastharen volledig met gel bedekt zijn;
 • Strijk de kwast af aan de rand van het inzetvaatje en reinig grondig met doek om snel verder te gaan;
 • Bewaar jouw kwasten dagen, weken of zelfs maandenlang in de gel.Verfmenger.com


Koop jouw professionele verf via Verfmenger.com. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%!

Over de auteur:Marco Postma verfspecialist


Marco

Marco is dé specialist als het gaat om verf. Met zijn jarenlange ervaring in de verfwereld heeft hij uitgebreide kennis van alles wat met verf te maken heeft, van verf kleuren tot verfproducten Marco heeft er verstand van. Marco heeft al meer dan 20 jaar ervaring en heeft meerdere certificaten aan de Sikens Academie behaald. Marco staat ook dagelijks in contact met verschillende verflaboratoria, waardoor hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen in de verfindustrie. Marco deelt zijn jarenlange ervaring met verfproducten en zijn kennis over verf in onze blogsAanmelden nieuwsbrief

Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Grootste assortiment van Nederland
Gratis advies? 058 - 2152530

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen