Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Voor 15:00 besteld = Vandaag verstuurd
Gratis advies? 058 - 2152530

Lekkage dak repareren? Hoe ga ik te werk

Lekkage dak repareren? Hoe ga ik te werk
Geplaatst op 26-6-2024 door Marco verfspecialist

Snel naar

Lekkage dak

Niets is zo vervelend als een lekkend dak. Het zelf oplossen van een daklekkage biedt dan ook uitkomst. Je kunt de lekkage verhelpen op een moment dat jou het beste uitkomt en verliest geen tijd aan het zoeken naar een vakspecialist. Daarom vind je op deze pagina alle informatie over het zelf oplossen van een daklekkage. Je leest niet alleen over de oorzaken van een lekkend dak, maar ook hoe je een lekkage in je dak kunt herkennen. Tot slot krijg je een stappenplan voor het zelf oplossen van een daklekkage..


Lekkage dak repareren

Als je besluit een daklekkage zelf te verhelpen, is het cruciaal om zeer nauwkeurig te werk te gaan. Voor degenen met een plat dak is er een specifiek stappenplan dat je kunt volgen om de lekkage zelf aan te pakken.

Allereerst moet je de bron en locatie van de lekkage opsporen. Dit kan zowel de bovenlaag als de onderlaag van de dakbedekking betreffen. Een deel van dit proces kun je uitvoeren door de aanwijzingen te volgen uit de paragraaf 'Lekkage dak herkennen'.

Zodra je de plek van de lekkage hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om deze grondig schoon te maken. Vervolgens snijd je met een scherp mes de dakbedekking kruislings in op de plek van de lekkage. Hierbij moet je erop letten dat je het dakbeschot niet beschadigt. Vouw de punten van de dakbedekking terug zodat het dakbeschot zichtbaar wordt en maak ook dit grondig schoon en droog.

Nu kun je reparatiepasta aanbrengen op het dakbeschot, bij voorkeur met een plamuurmes. Het is belangrijk om de reparatiepasta ruim en gelijkmatig te verdelen over het dakbeschot, waarbij je niet te zuinig moet zijn en een stevige laag moet aanbrengen.

Daarna vouw je de punten van de dakbedekking die je had teruggevouwen weer naar hun oorspronkelijke positie. Druk deze voorzichtig aan en breng ook op de naden reparatiepasta aan. Tot slot plaats je een strook glasvlies op het gerepareerde oppervlak en breng je nog een keer reparatiepasta aan over het gehele gerepareerde gebied.

Met deze grondige aanpak zorg je ervoor dat de daklekkage effectief wordt verholpen. Succes met je reparatie!

Dak-Dicht
Lek-Dicht


Tips voor het repareren van het dak

Handige tips voor het repareren van een lekkend dak beginnen met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Dit omvat onder andere reparatiepasta, een plamuurmes, schoonmaakmiddelen en een scherp mes. Het is ook raadzaam om beschermende kleding te dragen om jezelf te beschermen tijdens de reparatie. Controleer de weersvoorspellingen en plan de reparatie op een droge dag, omdat regen of hoge luchtvochtigheid het reparatieproces kan bemoeilijken. Werk rustig en zorgvuldig om ervoor te zorgen dat je het dakbeschot niet beschadigt tijdens het snijden van de dakbedekking. Denk eraan om de gerepareerde plekken goed te laten drogen voordat je de reparatiepasta aanbrengt. Dit helpt om een stevige en duurzame afdichting te waarborgen. Tot slot, houd na de reparatie de gerepareerde plekken een tijdje in de gaten om te controleren of er geen nieuwe lekkages ontstaan en of de reparatie succesvol is geweest.Lange levensduur

  • Alle kleuren
  • Beter voor het milieu
  • Snelle droging
Daklekkage repareren welke producten

Wij maken gebruik van professionele producten welke gemakkelijk zelf zijn aan te brengen als je de juiste stappen volgt. Wij hebben producten voor kleine lekkages maar ook voor grotere projecten. Ons uitgebreide assortiment biedt alles wat je nodig hebt om daklekkages effectief en efficiënt aan te pakken. Of het nu gaat om het snel dichten van een klein gaatje of om een uitgebreide reparatie van een groter dakoppervlak, wij hebben de juiste oplossingen in huis. Met onze hoogwaardige producten kun je er zeker van zijn dat je de problemen met je dak snel en duurzaam kunt oplossen.

Aquaplan Elastic-Rubber
Lek-Dicht
Dak-Coating


Daklekkage zelf opsporen

Zoek naar vochtige plekken op het plafond of de onderkant van uw dakconstructie, aangezien dit een aanwijzing kan zijn van een lekkage. Ook schimmelvorming kan duiden op een waterlek. Besteed extra aandacht aan de naden in uw dakbedekking, zoals bij bitumen of EPDM, omdat dit vaak de zwakste schakels zijn. Controleer het daklood bij dakramen, dakkapellen of de schoorsteen, aangezien de aansluiting tussen het dak en deze elementen soms niet goed is, waardoor regenwater naar binnen kan sijpelen. Luister ook naar het geluid van water. Als u water hoort terwijl er geen water wordt gebruikt, kan dit een teken zijn van een lekkage. Bij een pannendak is het belangrijk om te kijken of er dakpannen scheef liggen of beschadigd zijn. Controleer ook de nokvorsten zorgvuldig

Aquaplan Elastic-Rubber
Lek-Dicht
Dak-Coating


Lekken in dak opsporen

Een lek in de dakbedekking komt vaak doordat dakpannen kapot zijn gegaan of scheef liggen. Kijk daarom regelmatig of uw dakpannen nog goed liggen en niet beschadigd zijn. Dit is bijvoorbeeld verstandig als het gestormd heeft. Ook komt het vaak voor dat er een lek zit tussen de dakbedekking en een dakkapel, schoorsteen of dakraam. De aansluiting is dan niet waterdicht. Meestal ligt er bitumen op een plat dak. Dit materiaal gaat ongeveer 30 jaar mee. Heeft uw bitumen deze leeftijd bereikt en lekt het, dan moet u het waarschijnlijk laten vervangen. Gaat uw bitumen nog niet zo lang mee, dan is waarschijnlijk een van de naden lek. Ook kan er een lek zitten in de aansluiting met een dakkapel, schoorsteen of dakraam. Bij het opsporen van lekken in platte daken sporen we met een dakinspectie de lekkage op, waarbij we vooral letten op de naden en aansluitingen.

Aquaplan Elastic-Rubber
Lek-Dicht
Dak-Coating


Stappenplan daklekkage herstellen

Het stappenplan voor het opsporen en herstellen van een daklekkage begint met een grondige inspectie van zowel de binnen- als buitenkant van het dak. Begin binnen met het lokaliseren van vochtplekken op het plafond of de wanden en noteer de exacte locatie om later buiten gericht te kunnen zoeken. Buiten start de inspectie door het dak aandachtig af te speuren op beschadigde, verschoven of ontbrekende dakpannen en controleer de naden en aansluitingen bij dakramen, dakkapellen en schoorstenen. Gebruik een verrekijker om moeilijk bereikbare plaatsen te bekijken. Als er geen zichtbare schade is, kan het dak worden geïnspecteerd met ultrasone detectie, waarbij trillingen door het materiaal worden gestuurd om verborgen lekkages op te sporen.

Na het vinden van de lekkage wordt bepaald welk materiaal en welke gereedschappen nodig zijn voor de reparatie. Bij een pannendak is dit meestal beperkt tot het rechtleggen of vervangen van pannen. Bij platte daken met bitumen of EPDM kunnen naden opnieuw worden geseald of beschadigde stukken worden vervangen. Het is belangrijk om de omgeving van de lekkage schoon en droog te maken voordat herstelwerkzaamheden beginnen. Kleine scheuren of gaten kunnen vaak met een reparatieset worden gedicht, terwijl grotere beschadigingen een complexere aanpak vereisen, zoals het aanbrengen van nieuwe dakbedekking.

Als het dak gerepareerd is, volgt een laatste controle om te verzekeren dat alle lekkages verholpen zijn. Dit kan door water over het dak te gieten en te observeren of er nog vocht of lekkages naar binnen komen. Wanneer de reparatie succesvol blijkt, worden alle gereedschappen en materialen opgeruimd en wordt het dak schoongemaakt. Tot slot is het raadzaam om periodiek onderhoud aan het dak te plannen om toekomstige lekkages te voorkomen.

Aquaplan Elastic-Rubber
Lek-Dicht
Dak-Coating


Wat veroorzaakt lekkage in daken

Er zijn verschillende oorzaken voor lekkages in uw dak. Slijtage is een veelvoorkomende oorzaak; bepaalde soorten dakbedekkingen gaan namelijk beperkt mee. Zo moet een bitumen dak meestal na dertig jaar vervangen worden, terwijl in een plat dak ook na verloop van tijd lekkages kunnen ontstaan. Beschadiging door storm is een andere oorzaak. Dakpannen kunnen daardoor scheef gaan liggen of zelfs van uw dak afwaaien. Tevens kan uw dak geraakt en beschadigd worden door rondvliegende takken of puin. Een verstopte dakgoot kan ook voor problemen zorgen. Als de dakgoot verstopt is, kan hij overstromen en lijkt het alsof er een lek in het dak zit, terwijl het water eigenlijk vanuit de dakgoot komt. Installatiefouten vormen eveneens een risico. Een dakkapel of dakraam dat niet goed geplaatst is, kan lekkages veroorzaken doordat de aansluiting tussen deze elementen en het dak niet waterdicht is. Evenzo kan de aansluiting tussen het dak en de schoorsteen lekken.. 


Verfmenger.com


Koop jouw professionele verf via Verfmenger.com. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%!

Over de auteur:Marco Postma verfspecialist


Marco

Marco is dé specialist als het gaat om verf. Met zijn jarenlange ervaring in de verfwereld heeft hij uitgebreide kennis van alles wat met verf te maken heeft, van verf kleuren tot verfproducten Marco heeft er verstand van. Marco heeft al meer dan 20 jaar ervaring en heeft meerdere certificaten aan de Sikens Academie behaald. Marco staat ook dagelijks in contact met verschillende verflaboratoria, waardoor hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen in de verfindustrie. Marco deelt zijn jarenlange ervaring met verfproducten en zijn kennis over verf in onze blogs

linked in
youtube
facebookTags: lekkage;dak

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Grootste assortiment van Nederland
Gratis advies? 058 - 2152530

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen